Galeri Artsürem, ferah salonları, geniş, yüksek duvarları ve koleksiyonuyla Ankara'nın önemli sanat merkezlerinden biridir. Artsürem’in önceliği, nitelikli sanat eserlerini nitelikli sanat alanlarıyla buluşturmaktır. Ancak Artürem, sadece sanat eseri satışı odaklı çalışmaz. Artsürem, aslında bir sosyal bilimler terimi, bir bakış açısı, bir yaklaşımdır…Zaman içinde bir ögenin yerini başka bir öge alır…İşte, Artsüremli yaklaşım, buradan yola çıkar. Yani, öncülü ve ardılı tespit eder. Diğer bir ifadeyle, artsürem; kronolojik bir ele alma biçimidir…Galerimize Artsürem ismini verirken, sanatın biçimbirimsel yapısından ve bu ardılların kronolojisiden ilham aldık. Peki, biz sadece kronolojiye mi önem veriyoruz? Elbette hayır. Galerimizin en çok sevdiği kelimelerden biri de eşsüremdir. Eşsürem, aynı zaman dilimindeki parçaların birbiriyle ilişkisini ele alır. Artsürem, bir sanat galerisi olarak güçlü bir zihinsel altyapıyla kurulmuştur. Artsürem'in farklı alanlardan gelen genç bir icra ve danışma ekibi vardır (Resim, Heykel, Sinema, Siyaset Bilimi, Hukuk, Dilbilim, Psikoloji, Ekonomi, Yazılım). Bütün faaliyetler akademik bir hassaslıkla ele alınır, sanatın kendi özgünlüğü içinde değerlendirilir.

Sanatçılar, galeriler ve müzeler için marka değerini artıran 10 sosyal medya kuralı

Sosyal medyanın hayatımızdaki yeri günden güne artıyor. Kişisel profiller sosyalleşmemizi, insanlarla bağlantılarımızı güçlendirmeyi ve daha çok insana ulaşmayı kolaylaştırıyor. Sosyal medyanın bir diğer gücü ise tanıtım ve reklam işleri için çok uygun platformlara sahip olması. Milyonlarca insanın gezindiği bir sanal dünyada ürünlerinizin, projelerinizin, işlerinizin tanıtımını yapmak, doğru yöntemi kullandığınızda çok kolay ve kullanışlı olabiliyor. Bu yazıda sanatçıların sosyal medyadaki marka değerlerini geliştirmek için yapması gerekenler hakkında birkaç küçük ipucu sunacağız. İyi okumalar.

İlişkileriniz, en güçlü varlığınızdır.

Gary Vaynerchuk

1. Önde gelen tüm sosyal medya platformlarında güçlü profiller oluşturun ;

Farklı özellikleri bulunan birçok sosyal medya sitesi var ve neredeyse hepsi birbiriyle bağlantı kurabiliyor, daha çok insana ulaşmak ve markanızın bilinirliğini artırmak için insanların en çok ziyaret ettiği platformlarda profillerinizi oluşturun ancak bu tabi ki hepsinde sürekli aktif olacağınız anlamına gelmez zamanla en çok işinize yarayacak birkaç tanesini seçebilirsiniz. Başka birisi almadan sosyal medya platformlarında kullanacağınız marka adınızı belirlemek işinize yarayacaktır. Farklı sitelerde farklı isimler kullanmaktan kaçının çünkü bu tanınırlığınızı olumsuz etkileyecektir. Örneğin Twitter kullanıcı adınız “Artsürem” ise diğer platformlarda da aynı ismi kullanmalısınız. Bu, markanız ile başka platformlarda da karşılaşan insanların sizi hatırlamasını sağlar. Sosyal medyada kullanacağınız isimlerin başka biri tarafından alınıp alınmadığını kontrol etmek için “Knowem” isimli siteden yararlanabilirsiniz. Ancak hatırlatmak gerekir ki, Knowem size her zaman doğru sonucu veremeyebilir. Emin olmak için kontrolleri sizin yapmanızda fayda var.

2. Odaklanmak için doğru platformu seçin;

Pazarlama ve marka değerinizi artırmak için doğru platformları kullanmalı ve ayrı sitelerin özellikleri ve kitlesine göre paylaşım yapmalısınız. Örneğin Linkedin, profesyonel iş kimliğinizi sergileyebileceğiniz, pazarlama işlerinizi yürütebileceğiniz, iş bağlantıları kurabileceğiniz ve piyasa hakkında bilgi edinmek için kullanabileceğiniz kusursuz bir platformdur. Twitter ise genelde etkinlikleriniz, markanız ile ilgili gelişmeler ve haberleri yayabilmeniz için en uygun sosyal medya platformudur. İnstagram ve Pinterest görsel paylaşımlar yapmak için en ideal sitelerdir. Ağırlıklı olarak görsel etkileşim alan bu siteler eserlerinizin ve projelerinizin görsellerini paylaşabileceğiniz en uygun sitelerdir. Facebook, insanları doğru tartışmalar ile markanız ve sektörünüzün üzerine konuşmalarını sağlayabilmeniz, marka bilinirliğinizi yayabilmeniz için uygundur.

3. İnsanların profilinizin bio kısmında sizinle ve yaptığınız işle ilgili bilgi sahibi olmasını sağlayın;

Bio’nuz insanlarla iletişim kurmanızda size yardımcı olacaktır ve bu sandığınızdan daha önemlidir. Çok ünlü dahi olsanız insanlar profilinize ilk girdiklerinde sizinle alakalı hiçbir şey bilmeyecekler. Ne yaptığınız, kim olduğunuz, hangi kitleye hitap ettiğiniz konusunda bir bilgilendirme yazısı sektörünüzle veya markanızla ilgili bilgi sahibi olmayan potansiyel takipçilerinizin dikkatini çekecektir. Bio kısmında mutlaka ismize (takma ad değil) yer vermelisiniz. Potansiyel yatırımcılarınız, sizi ileri taşıyacak kişiler veya bir etkinlikte öylesine sohbet ettiğiniz insanlara markanız ve markanızın özelliklerini en basit şekilde anlatacak cümleleri kurmak için biraz düşünün... Bu sizin hakkınızda en etkileyici bilgilendirme olacaktır.

4. Sosyal medyada görsel olarak var olun ve tutarlı olun;

Logonuz ya da avatarınız sizin bir yansımanızdır ve sosyal medyadaki kimlik fotoğrafınız olacaktır. Sade ve şık görünmesine özen göstermelisiniz. Aynı zamanda dikkat çekici ve akılda kalıcı olmalıdır. Grafik tasarım bilginiz olmasa bile logo tasarımı konusunda işin uzmanlarından yardım alabilirsiniz. Unutmayın logo önemlidir ve insanları etkilemek için ilk görüş çok önemlidir. Logonuz bu konuda güçlü bir silah olacaktır. Her platformda logonuzun aynı olmasına özen gösterin, bu sık kullandığınız platformlarda elde ettiğiniz prestiji diğer platformlarda kullanmanızı sağlayacaktır. Logonuzu görmek, insanlara güven verecektir. Kendi logonuzu oluşturamayacağınızı düşünüyorsanız bu konuda size yardımcı olabilecek “looka” adlı bir uygulama mevcut.

5.Marka sloganınızı ve sosyal medyadaki karizmanızı belirleyin;

Markanızı açıklayacak, özelliklerinizi ortaya çıkaracak bir soyut karakter belirlemelisiniz. Güvenilir, güçlü ve kendinden emin bir marka profili bağlantılarınızı güçlendirmede çok işinize yarayacaktır. Kapsam ve sanat görüşünüzü açıklayacak bir anlatım dili işitsel ve psikolojik olarak farklılıklarınızı ortaya koymanızı sağlayacaktır. Markanızın karakterini belirleyin ve geniş bir kitleye hitap etmeye çalışın;

6. Düzenli olarak gönderi yayınlayın;

Tutarlılık ve süreklilik başarının anahtarıdır. Sosyal medyada varlığınızı göstermeye devam etmezseniz insanlar sizi çabucak unutur ve marka bilinirliğiniz azalır. Bu yüzden, takipçilerinizin yaşayan ve gelişen bir marka olduğunuzu görmesi için düzenli olarak gönderi yayımlayın. Bunu, insanların sosyal medyada aktif olduğu zamanlarda uygulayın. Örneğin akşamüstü iş çıkış saatleri veya öğle molası gibi insanların internette sıkça vakit geçirdiği zamanlarda.

7. Popüler insanlarla etkileşimde olun;

Sosyal medyada bir deyim vardır; “Topluluğa katılın!” Hangi kesimden olduğunuz hiç önemli değil bu platformlarda “influencer” dediğimiz profiller vardır. Influencerlar, yayılmanıza yardımcı olacak, çok takipçili hesaplardır. Alanınız için doğru kişiler ile iletişime geçip markanızı büyütmek için bu kişilerden destek alabilirsiniz. Ayrıca İnfluencer’ların özellikleri;
Takipçileri ile sürekli iletişim halindedirler
Sosyal medyada oldukça aktiflerdir
Bir alanda uzmanlık için oldukça uygun bir kitleleri vardır
Potansiyel takipçileriniz hakkında destek ve bilgi sağlayabilirler.

Doğru influencer ile iletişimde olmak çok önemlidir. Örneğin sanat alanında paylaşım yapan çok takipçili bir hesap, spor hakkında paylaşım yapan çok daha fazla takipçili bir hesaptan daha çok işinize yarayabilir.

8. Samimi ama nazik bir diliniz olsun;

İnfluencer’lar ile iletişime geçmenin yanı sıra takipçileriniz ve diğer insanlarla da iletişim kurmalısınız. Sektörünüz ile ilgili tartışmalara katılın, gönderileri inceleyin ve yorum yapın. Global tartışmalara katılmak markanızın sosyal medya bağlantılarını da geliştirecektir ve bağlantılarınız ne kadar güçlü ise markanız o kadar gelişecektir. Burada altın kural, ölçüyü kaybetmeden samimi paylaşımlar yapın ve mutlaka ama mutlaka herkese karşı nazik olun.

9. Olabildiğince çok kişiye ulaşın;

Sosyal medyada ne kadar aktif olursanız o kadar insan sizden haberdar olacak ve takipçi sayınız arttıkça gelişmeniz de hızlanacaktır. Çeşitli tanıtım projeleri yapın, sektörünüz ile ilgili gelişmeleri takip edin. Örneğin o yıl satılan en pahalı tablolardan haberiniz olsun, yeni sanat akımlarını keşfedin, sanat tarihi bilginizi geliştirin. Günümüz sanatına bakış açınızı geliştirin. Kişisel profilinizde dahi sektörünüzden uzaklaşmayın, sayfanız hakkında paylaşımlar yapın. Yapmanız gereken markanızın sosyal medya varlığını büyütmek ve bu dijital dünyada olabildiğince büyük bir yere sahip olmaktır.

10. Bu sosyal medya kanallarında yer almaya çalışın;

Evet...yazımızın en önemli noktası belki de burası. Sosyal medyada yer alıyorsunuz ya da daha fazla yer almak istiyorsunuz, ancak hangi kanalları kullanacağınıza karar veremediniz. Sizler için ufak bir liste derledik. Bu listedeki platformları ise "Sanatçılar için sosyal medya kanalları" başlıklı yazımızda detaylandırdık. Facebook, Instagram, YouTube, Pinterest, Twitter, Linkedin, 500px, Dribbble, DevianArt, Behance.

Hazırlayan Caner Çavuş

ilk yorum yazan sen ol!
Yorum Yap
Gönder